Lokale amyloïdose

Lijdt u aan lokale AL amyloïdose, dan kan uw behandeling bestaan uit radiotherapie, een laserbehandeling of een operatie. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, bespreekt u met uw arts.
Bestraling
Bestraling kan de amyloïdafzetting niet wegnemen, maar er wel voor zorgen dat uw ziekte zich minder snel ontwikkelt. Het effect van deze behandeling is nog omstreden omdat sommige bestraalde organen als gevolg van de bestraling later beschadigd kunnen raken. 
Operatie en laserbehandeling
De ophoping van eiwitten met een chirurgische ingreep verwijderen, kan effect hebben bij patiënten met lokale amyloïdose. Voor zo'n ingreep plaatsvindt, zal uw arts wel zeker willen weten dat uw vorm van de ziekte plaatselijk is en het amyloïd niet toch op meerdere plaatsen in uw lichaam voorkomt. De amyloïdophoping weghalen via een behandeling met laserlicht is soms ook mogelijk. Wel komt het amyloïd na chirurgische behandeling vaak één of meer keren terug. De tussenliggende perioden worden daarbij steeds langer en het ziekteproces lijkt meestal uiteindelijk tot stilstand te komen.
CAA amyloïdose
Lijdt u aan CAA (cerebrale amyloïd angiopathie), dan ontstaan er amyloïdophopingen in de wanden van de slagaders in uw hersenen. Dit type amyloïdose is niet te behandelen. Wel kan uw arts de symptomen verlichten, bijvoorbeeld door u medicijnen voor te schrijven die uw geheugen verbeteren. Epileptische aanvallen als gevolg van de ziekte kunnen worden behandeld met anticonvulsiva zoals fenytoïne (Dilantin) of carbamazepine (Tegretol). Soms hebt u daarnaast spraak- en fysiotherapie nodig.